Reč vlasnika

Sve je počelo u vreme kada je bilo gotovo nezamislivo pokretati privatni biznis. Kao već formiran stručnjak za finalnu obradu drveta sa bogatim iskustvom u proizvodnji i trgovini nameštaja, februara 1989. godine zakoračio sam u svet boja, lakova i premaza za površinsku obradu i zaštitu drveta. U taj svet sam ušao po pozivu belgijske kompanije RELIANCE, koja je bila deo američke multinacionalne korporacije RELIANCE USA za Evropu, specijalizovane za proizvodnju boja i lakova, koja u to vreme postavlja standarde u ovoj oblasti. 
Jugoslovensko tržište, s obzirom na kapacitet drvne industrije, bilo je vrlo interesantno za kompaniju RELIANCE
Bilo je hrabro prihvatiti ovakav izazov i ući u poslovnu avanturu u godinama nagoveštaja raspada zemlje u kojoj živite i radite. 
Tokom najburnijih dešavanja u našoj zemlji, koju su obeležili ratovi, embargo, ja sam doneo odluku.
Sa kolegom iz Slovenije, za kratko vreme uspeli smo da se nametnemo i da kvalitetom i količinom prodavane robe izborimo primat na tržištu Jugoslavije. Zahvaljujući dobrim rezultatima, firma nas dodatno angažuje za obradu tržišta Čehoslovačke, Mađarske, Rumunije i Bugarske. I na ovim tržištima smo napravili dobar rezultat.
Uvođenjem sankcija Srbiji 1992. godine, zapadnoevropske zemlje zamrzavaju poslovne i trgovinske odnose sa Srbijom. Ova činjenica me nije obeshrabrila. Naprotiv, verujući u sebe i svoje iskustvo, okrenuo sam se kompaniji ICLA s.r.l. iz Italije i sa vlasnikom i njegovim saradnicima dogovorio način rada u novonastalim okolnostima. Sve vreme tokom velikih političkih, društvenih i ekonomskih promena, uz velike napore i pomoć vlasnika ICLE s.r.l. uspeo sam da sačuvam tržište Srbije, Crne Gore, BiH i Makedonije. Na ovim tržištima do 1994. godine robu sam plasirao direktno fabrikama.
Suspenzijom embarga kreće konkurencija u sferi ponude i snabdevanja drvne industrije raznim repro materijalima, pri čemu se nameće potreba za drugačijim načinom rada. Oktobra meseca 1995. godine  registrujem preduzeće  BEOICLA doo i smelo sa svojim timom stručnjaka prihvatam tržišnu utakmicu. 
To su godine kada program poliuretanskih lakova i drugih novih matrijala, doživljavaju ekspanziju u Evropi. Na tržištu uspevamo da proizvođačima nameštaja plasiramo nove materijale za površinsku obradu i zaštitu drveta. Organizujemo veleprodaju i maloprodaju, zalihe, laboratoriju za pripremu boja po RAL i NCS kartama, proizvodnju bajceva po ton kartama i zahtevima kupaca. 
Dobrom organizacijom, svakodnevnim prezentacijama i edukacijom kupaca o primeni novih, i po prvi put na ovom tržištu viđenih materijala, izdavanjem brošure sa tehničkim karakteristikama za sve ponuđene materijale, podižemo površinsku obradu i zaštitu drveta  na vrlo visok nivo. Dajemo nove smernice i dimenzije u površinskoj obradi i zaštiti drveta. 


Naša uspešna saradnja sa profesorom površinske obrade drveta dr Milanom Jaićem sa Šumarskog fakulteta u Beogradu rezultirala je izdavanjem priručnika za površinsku obradu drveta i dala odgovor na svakodnevno postavljena pitanja iz prakse.

  • Godine 2000. multinacionalna kompanija AKZO NOBEL preuzima vlasništvo nad kompanijom ICLA s.r.l., uvodi nova pravila i sa BEOICLOM doo  nastavlja saradnju. 

  • 2005. godine, kompanija AKZO NOBEL nam poverava zastupništvo i distribuciju lepila robne marke CASCO ADHESIVES AB iz Švedske, čije poverenje vrlo brzo opravdavamo, a bogat program lepila daje odgovor na sve zahteve lepljenja u drvnoj industriji.

  • Od 2009. godine BEOICLA doo ulazi u poslovnu saradnju sa italijanskim proizvođačem boja i lakova za drvnu industriju VERINLEGNO S.p.A. i uspešno zastupa i distribuira proizvode ove kompanije. 

Gore navedene promene uticale su na promenu imena BEOICLA doo, tako da ime BEOICLA doo, 2012. godine menja se u ime BEOVER doo.

Na tržištima Srbije, Crne Gore, BiH i Makedonije prisutni smo 31 godinu. Sa ino dobavljačima imamo odličnu saradnju i besprekorno uzajamno poverenje.

Zahvalnost za to što danas jesmo, svakako dugujemo našim kupcima koji su u nama prepoznali ozbiljnost, sigurnost, kvalitet i dobar servis koji nam za sve ove godine ukazuju neograničeno poverenje. 
Mi možemo, umemo i hoćemo. To  smo bili i bićemo, jer je uzajamno uvažavanje i saradnja ključ uspeha.
Dvadesetšestogodišnje iskustvo daje nam za pravo da se pohvalimo uspesnošću i obavezuje da i dalje negujemo dobre odnose i dajemo odgovore na sva postavljena pitanja iz ove oblasti. 

Novi standardi, kvalitet, primena materijala i zaštita životne sredine su naš svakodnevni zadatak. 

O nama govore godine i rezultati. Na nas se možete osloniti.
 

Božidar Spalević - Božo